Çiğ Köftenin Tarihçesi ve Tarifi

Çiğ köftenin doğuşu ile ilgili çok sayıda rivayet bulunmaktadır. Bu rivayetlerden en çok dillendirileni Urfalıların atası da sayılan Hz. ...

Çiğ köftenin doğuşu ile ilgili çok sayıda rivayet bulunmaktadır. Bu rivayetlerden en çok dillendirileni Urfalıların atası da sayılan Hz. İbrahim’e Kadar giden rivayettir. Hz. İbrahim, devrin kralı Nemrud’un putlarını kırarak, Allah’ın varlığına inanmaya davet edince Nemrut öfkelenir ve Hz. İbrahim’in ateşe atılmasını emreder.

Böylece büyük bir ateş yakmak üzere yöredeki bütün odunlar toplanır. Nemrut evlerde ateş yakmayı da yasaklar. Halk ateş yakmadan nasıl yemek yapacağını düşünür durur.

O dönemde yaşayan Urfalı bir avcı, avladığı ceylanı eve getirerek, hanımından yemek yapmasını ister. Hanımı de evde odun bulunmadığını söyler. Çevrede ise toplanacak bir tek dal dahi kalmamıştır. Zira Nemrut, Hz. İbrahim'i (A.S.) ateşe atmak için yakacak ne varsa toplatmıştır. Avcı, hanımından bir çare bulmasını ister. Bunun üzerine kadın, ceylanın budundan bir miktar yağsız et çıkararak, bir taş üzerinde başka bir taşla ezmeye başlar. Sonra ezilmiş eti bulgur, biber, tuzla karıştırarak yoğurur. Yeşil soğan, maydanoz ekler. Böylece Urfa'nın o leziz ve tadına doyum olmaz çiğ köftesi meydana gelir. Hz. İbrahim'in (A.S.) ateşe atıldığı günden bir hatıra da bu yemek kalır.

Şanlıurfa Valiliği tarafından 1997 yılında hazırlanan il yıllığındaki kültür ve turizm bölümünde, çiğ köftenin tarihçesi de yer alıyor. ''Çiğ Köftenin Doğuş Öyküsü'' başlıklı yazıda, çiğ köftenin ilk kez Hz. İbrahim (A.S.) zamanında Şanlıurfalı bir avcının eşi tarafından yapıldığı belirtiliyor.

Çiğ Köfte Tarifi
( Hangisi yörenin, usulün, malzemenin daha iyi olacağı elbette size aittir. Naçizane kendimizce bir tarif vermek istiyoruz.)

Malzemeler

5 su bardağı bulgur

500 gram mümkünse elle dövülmüş veya 2 kez kıyılmış %100 yağsız Kuzu eti

3 ila 5 yemek kaşığı isot

1 tatlı kaşığı salça

1 tatlı kaşığı tuz

Yarım çay kaşığı karabiber

1 adet küçük kuru soğan

7-9 adet yeşil soğan

3 diş sarımsak

1 demet maydanoz

1 adet limon

Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp incecik doğranarak daha sonra çiğ köfteye karıştırılmak üzere bekletilir. Çiğ köfte leğenine veya evinizdeki büyük bir leğene isteğe göre tuz , kuru isot, kara biber, salça, et, doğranmış kuru soğan ve sarımsak konarak yavaş yavaş ve iyice karıştırılır.

Karıştırma işleminden sonra çiğ köftelik bulgur yavaş yavaş karıştırılan malzemeye ilave edilir. Yoğrulma işlemine ara ara su serpelenir. 3 yemek kaşığını geçmeyecek kadar su ile yavaş yavaş bastırarak bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Bu esnada bir adet çay kaşığı saf zeytin yağı dökülmesi tavsiye edilir, Kıvama gelinceye kadar yoğrulan çiğ köfteye artık su yerine sıkılan taze limon suyu ilave edilir. Çiğköfte hamur haline gelmeden ve bulgur çok az diri halde iken yoğrulma işlemi tamamlanır. Önceden doğranarak hazırlanmış olan maydanoz ve yeşil soğan karışımı ilave edilerek iyice karıştırılır. Karıştırma işlemi bittikten sonra servise hazır hale gelir.

Çiğ köfte ekmeksiz yenir, illaki ekmek yenecekse mutlaka ince lavaş ekmekle yenmelidir. Çiğ köfte marul içine konmalı, üzerine taze nane ilave edilerek, limon da sıkılarak servis edilmelidir. içecek olarak mutlaka ayran olmalıdır.

Afiyet şeker olsun.

YORUMLAR

Ad

Astrolojik Bilgiler,23,Atasözleri Sözlüğü,42,Batıl İnançlar,12,Botanik Bahçe,40,Buluşlar,15,Cennet Vatan,51,Deyimler Sözlüğü,44,Dini Bilgiler,51,Dünyadaki İlkler,27,Dünyadan Sırlar,23,Dünyanın Enleri,49,Enteresan Olaylar,26,Fallar Tarotlar,10,Farklı Canlılar,68,Faydalı Bilgiler,67,Foto Galeri,44,Gezilecek Yerler,29,Hiç Bilmediklerimiz,46,İcatlar Mucitler,32,İlginç Bilgiler,74,İsim Sözlüğü,26,Kainatın Gizemleri,10,Kehanetler,9,Kimdir,47,Kültür Mirasları,10,Müzik Aletleri,12,Neden,25,Nedir,67,Otomobil Dünyası,8,Pratik Bilgiler,9,Rekorlar,11,Rüya Tabirleri,29,Sağlıklı Yaşam,66,Sırlar Gizemler,22,Sözler Mesajlar,12,Sözlükler,7,Şifalı Bitkiler,78,Şifalı Taşlar,37,Tarihi Bilgiler,65,Taşıtlar Alemi,21,Tekne Karavan,125,Yanlış Bildiklerimiz,16,Zeka Soruları,14,Ziyaretçiler,17,
ltr
item
Bunu Biliyor Muydunuz ?: Çiğ Köftenin Tarihçesi ve Tarifi
Çiğ Köftenin Tarihçesi ve Tarifi
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvVQxpg_9J3FkZVVgCkEL6NyqIdq6EX_0OfOIbG4aTB9xb-OgNFoUIi_8ettXehjrYMtGehcQe5fW6KrIAtLvanWoPsTJHshAuF-ljnHMU_jj4uB-9wjcaQI-TuRyfii5bcZuNzhZsTZ2X/s640/%25C3%25A7i%25C4%259F+k%25C3%25B6ftenin+tarihi+ve+tarifi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvVQxpg_9J3FkZVVgCkEL6NyqIdq6EX_0OfOIbG4aTB9xb-OgNFoUIi_8ettXehjrYMtGehcQe5fW6KrIAtLvanWoPsTJHshAuF-ljnHMU_jj4uB-9wjcaQI-TuRyfii5bcZuNzhZsTZ2X/s72-c/%25C3%25A7i%25C4%259F+k%25C3%25B6ftenin+tarihi+ve+tarifi.jpg
Bunu Biliyor Muydunuz ?
https://www.bunubiliyormuydunuz.com/2019/01/cig-koftenin-tarihcesi-ve-tarifi.html
https://www.bunubiliyormuydunuz.com/
https://www.bunubiliyormuydunuz.com/
https://www.bunubiliyormuydunuz.com/2019/01/cig-koftenin-tarihcesi-ve-tarifi.html
true
8184004074410021001
UTF-8
Yüklenen Tüm Sayfalar Hiçbir şey bulunamadı TÜMÜNÜ GÖR Devamını Oku Cevap Cevabı iptal et Sil By Ana Sayfa Sayfalar Yayınlar Tümünü Gör SİZİN İÇİN ÖNERİLER Başlık ARŞİV ARA TÜM YAYINLAR bunubiliyormuydunuz içinde arama sonucunuz bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan May Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Şimdi 1 dkönce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadam daha önce İzleyiciler Takip et Bu Premium İçerik Kilitli Açmak için adım 1: Sosyal bir ağda paylaşın Açmak için adım 2: Sosyal ağınızdaki bağlantıya tıklayın Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Seç Tüm Kodlar Panoya Kopyalandı Kodları / metinleri kopyalayamıyorsanız, lütfen kopyalamak için [CTRL] + [C] (veya CMD + C tuşlarına) basın İçindekiler Tablosu