Midyenin Faydaları ve Zararları Nelerdir ?

  Midye faydalı bir deniz ürünüdür. Vitamin ve mineral bakımından zengindir. İçinde az miktarda yağ bulunur. Diğer et ürünlerinden daha sağl...

 

Midye faydalı bir deniz ürünüdür. Vitamin ve mineral bakımından zengindir. İçinde az miktarda yağ bulunur. Diğer et ürünlerinden daha sağlıklıdır. Ancak hijyen kurallarına uygun yetiştirilmelidir. Hijyenik ortamda yetişmiş midyenin çok faydası vardır.

Midyenin Faydaları

Vücut için gerekli demiri barındırır
Vücudumuzun günde 10-15 mg demire ihtiyacı vardır. Midyenin 100 gramında 3.31 gram demir bulunmaktadır. Yani midye demir açısından oldukça zengindir. Vücudumuz yeterli miktarda demir alamazsa; baş ağrısı, sinirlilik hali, yorgunluk gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Demir eksikliği ileri seviyeye çıktığında ise baş ağrısı, sinirlilik hali, yorgunluk gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Midye, içeriğindeki demir miktarıyla demir ihtiyacınızın bir kısmını sağlar.

Protein desteği sağlar
Vücudumuza gerekli olan bir diğer bileşen de proteindir. Protein; kasların beslenmesini sağlar, su dengesinin korunmasına yardımcı olur, hormon ve enzimlerin sentezlenmesi gibi önemli faaliyetleri gerçekleştirir. Proteinler vücudun içinde ve dışında bulunur. Özellikle deri, kıl, tırnak gibi bölgelerde bulunmaktadır. Dışarıdan hayvansal kaynaklı proteinleri alırız. Bunların içindeki yağ miktarı yüksektir bu da kolesterol yüksekliğine neden olabilir. Midyenin yağ miktarı oldukça azdır. Yağ miktarının az olması insan sağlığı için faydalı bir protein kaynağı yapmaktadır. Tabi midyenin hijyenik olduğuna eminseniz.

A, C ve B12 vitamini içerir
Kadınlar ve erkeklerin ihtiyacı olan C vitamini miktarı farklılık göstermektedir. Midyede yüksek miktarda C vitamini bulunur. Bu da günlük ihtiyacı karşılamak için yeterlidir. C vitamininin en önemli faydaları; kan akışını düzenlemesi ve damar duvarını güçlendirmesidir. B12 ise vücudumuzdaki gerçekleşen faaliyetler için olmazsa olmazlardandır. Vücudumuzun dinç ve enerjik olmasını sağlar. Midye tükettiğinizde ihtiyacınız olan B12 vitamini fazlası ile karşılanır. B12 eksikliği olması halinde kalp çarpıntısı görülür. A vitamininin vücuda faydaları; göz sağlığına iyi gelmesi ve bağışıklık sistemine olumlu etkileri olmasıdır. Midyenin bir porsiyonunda yaklaşık 72 mikrogram A vitamini bulunmaktadır. Bu da günlük A vitamini ihtiyacınızı karşılamaya yeterlidir.


Omega 3 bakımından zengindir

Midye; Omega-3 bakımından zengindir. Balık gibi omega-3 açısından zengin deniz canlılarından birisidir. Omega-3 vücudumuzda üretilmez dışarıdan alınması gerekir. Fakat vücudumuz için olmazsa olmaz bir yağ asididir. Omega-3 beyin, göz ve derinin yapısal ögelerinden biridir. Bu nedenle düzenli olarak Omega-3 içeren besinler tüketmeliyiz. Balık, midye gibi denizde yaşayan çoğu canlı omega-3 açısından zengindir. Fakat vücuda fazla omega-3 alınması içeriğindeki yağ miktarı ile kolesterolü tetikleyebilir. Aşırıya kaçılmaması oldukça önemlidir.

Tiroit bezlerinin doğru çalışmasına yardımcı olur
Tiroit bezlerini vücudumuz için çok önemlidir. Çünkü vücudumuza gerekli olan hormonların üretilmesini ve metabolizmanın gelişmesini sağlar. Eğer tiroitleriniz düzgün çalışmıyorsa vücudumuzun bağışıklık sistemi zayıflar ve kendinizi yorgun hissedersiniz, saç dökülmesi ve kas ağrıları görülür. Mideye selenyum bakımından zengin olduğu için tiroit bezlerinin doğru çalışmasını sağlar ve vücudun ihtiyaçlarını karşılar.

Karbonhidrat ile enerjiyi arttırır
Yemek yediğimizde kendimizi daha enerjik hissetmemizin nedeni karbonhidrat alımımızdır. Karbonhidratlar ile vücudumuzun enerji ihtiyacı karşılanır. Ayrıca karbonhidrat, beyin ve sinir sistemi fonksiyonları üzerinde de etkilidir. Midyenin mavi ve pişirilmiş halinin ikisinin de karbonhidrat içeriği yüksektir. Bu sayede midye tükettiğinizde enerjiniz artacaktır.

Afrodizyak etkisi vardır
Çok araştırılan bir diğer konu da midyenin enerji verdiği için cinsel gücü arttırıp arttırmayacağıdır. Ayrıca midye afrodizyak cinsel istek uyandırıcı ve arttırıcı maddedir. Bu etkinin gerçek olup olmadığı ile ilgili çok sayıda araştırma yapılmıştır. Ve araştırmalar sonucu böyle bir etkisinin olduğu, bunun nedeni de içindeki çinko olduğu anlaşılmıştır. Çinko; libido arttırıcı ve progesteron hormonunu arttıran maddedir. Fazla çinko alınması halinde cinsel istek artar. Fakat fazla alımı erkeklerde tam tersi iktidarsızlığa neden olabilir. Kontrollü şekilde tüketilmesi çok önemlidir.


Midyenin Zararları Nelerdir?

Midye denizlerde filtreleme görevini üstlenir. Bu nedenle içinde zararlı maddeler olabilir ve insan sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Ve midyenin iyi pişmesi çok önemlidir. İyi pişmemesi durumunda bakteriler yaşamaya devam eder ve bağırsak fonksiyonlarının bozulmasına neden olur.

Sağlıklı kişilerde bakteri veya toksinlerin oluşturduğu hasarları onarır, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için aynı etki söz konusu değildir. Yaşlı ve hasta kişiler için bakteri ve toksinler ölümcül etkilere sebep olabilir.

Midye alerjisine de çok sık rastlanmaktadır. Midye alerjisi olan kişilerde tüketilmesi sonucunda mide kramplarına neden olabilir.

Midye kaya canlısı olduğu için denizin dibindeki cıva ve kurşun gibi ağır metalleri içinde tutabilir. Bu durum kansere neden olabileceği için midye tüketimi risklidir.

Midyenin fazla yenmesi şeker hastalığı, kalp ve damar rahatsızlıklarına sebep olabilir.

Midyenin taze olması çok önemlidir. Aksi halde gıda zehirlenmesi yaşanabilir.

Hamile kadınların midye yemesi tavsiye edilmez. Çünkü zehirlenmesi durumunda bebek olumsuz etkileyebilir. Çok canı isterse tadımlık yiyebilir. Fazlası olumsuz sonuçlara neden olabilir.

YORUMLAR

Ad

Astrolojik Bilgiler,23,Atasözleri Sözlüğü,42,Batıl İnançlar,12,Botanik Bahçe,40,Buluşlar,15,Cennet Vatan,51,Deyimler Sözlüğü,44,Dini Bilgiler,51,Dünyadaki İlkler,27,Dünyadan Sırlar,23,Dünyanın Enleri,49,Enteresan Olaylar,26,Fallar Tarotlar,10,Farklı Canlılar,68,Faydalı Bilgiler,67,Foto Galeri,44,Gezilecek Yerler,29,Hiç Bilmediklerimiz,46,İcatlar Mucitler,32,İlginç Bilgiler,74,İsim Sözlüğü,26,Kainatın Gizemleri,10,Kehanetler,9,Kimdir,47,Kültür Mirasları,10,Müzik Aletleri,12,Neden,25,Nedir,67,Otomobil Dünyası,8,Pratik Bilgiler,9,Rekorlar,11,Rüya Tabirleri,29,Sağlıklı Yaşam,66,Sırlar Gizemler,22,Sözler Mesajlar,12,Sözlükler,7,Şifalı Bitkiler,78,Şifalı Taşlar,37,Tarihi Bilgiler,65,Taşıtlar Alemi,21,Tekne Karavan,125,Yanlış Bildiklerimiz,16,Zeka Soruları,14,Ziyaretçiler,17,
ltr
item
Bunu Biliyor Muydunuz ?: Midyenin Faydaları ve Zararları Nelerdir ?
Midyenin Faydaları ve Zararları Nelerdir ?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOXaAnTEf-zXH7uthNTZA1uRZw9QBdl_QkKjFLLaYZm73IdkdxVSRkT3_hh7sSie41krFiPAjtVu3urC_BqHubRAyQ9USLy0dN8Y1Hc7YjgYm7OdmY5qhWr0gxeKVwhAE8xhE-r77Sa0g1GV-Kml7ClTneaH7B7j32EXwGW4decN9iTZ2V8CLuG_Jkjw/w640-h360/Midyenin%20Faydalar%C4%B1%20ve%20Zararlar%C4%B1%20Nelerdir2.webp
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOXaAnTEf-zXH7uthNTZA1uRZw9QBdl_QkKjFLLaYZm73IdkdxVSRkT3_hh7sSie41krFiPAjtVu3urC_BqHubRAyQ9USLy0dN8Y1Hc7YjgYm7OdmY5qhWr0gxeKVwhAE8xhE-r77Sa0g1GV-Kml7ClTneaH7B7j32EXwGW4decN9iTZ2V8CLuG_Jkjw/s72-w640-c-h360/Midyenin%20Faydalar%C4%B1%20ve%20Zararlar%C4%B1%20Nelerdir2.webp
Bunu Biliyor Muydunuz ?
https://www.bunubiliyormuydunuz.com/2023/02/midyenin-faydalar-ve-zararlar-nelerdir.html
https://www.bunubiliyormuydunuz.com/
https://www.bunubiliyormuydunuz.com/
https://www.bunubiliyormuydunuz.com/2023/02/midyenin-faydalar-ve-zararlar-nelerdir.html
true
8184004074410021001
UTF-8
Yüklenen Tüm Sayfalar Hiçbir şey bulunamadı TÜMÜNÜ GÖR Devamını Oku Cevap Cevabı iptal et Sil By Ana Sayfa Sayfalar Yayınlar Tümünü Gör SİZİN İÇİN ÖNERİLER Başlık ARŞİV ARA TÜM YAYINLAR bunubiliyormuydunuz içinde arama sonucunuz bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan May Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Şimdi 1 dkönce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadam daha önce İzleyiciler Takip et Bu Premium İçerik Kilitli Açmak için adım 1: Sosyal bir ağda paylaşın Açmak için adım 2: Sosyal ağınızdaki bağlantıya tıklayın Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Seç Tüm Kodlar Panoya Kopyalandı Kodları / metinleri kopyalayamıyorsanız, lütfen kopyalamak için [CTRL] + [C] (veya CMD + C tuşlarına) basın İçindekiler Tablosu